O Hacaj
Korene firmy HACAJ siahajú až do prvej polovice 19. storočia. Začiatkom 20. storočia Ján Hacaj st. (1888-1945) s manželkou Rozáliou rod. Fraňovou (1890-1977) začínajú s obnovou fyloxérou zničených vinohradov.
Vo vinohradníckej tradícii pokračuje najmä dcéra Paulína (1915-1995) aj po kolektivizácii, ako skupinárka na pezinskom družstve.
Vladimír Hacaj st. (1926-2000) aj počas komunizmu sa popri profesii učiteľa snaží udržiavať v rodine staré vinohradnícke tradície, ktoré sa prenášajú aj na synov Jána (1960) a Vladimíra (1962)
Po politickej zmene v roku 1989 spolu s tetou Paulínou začínajú na vrátených vinohradoch klásť základy malej rodinnej firmy.
V roku 1994 zakladá Ján Hacaj živnosť na pestovanie hrozna a výrobu vína, z ktorej v roku 2002 spolu s bratom Vladimírom a rodinným priateľom Vladimírom Čečetkom vzniká firma HACAJ. Vinárstvo HACAJ vyrába odrodové vína s prívlastkom a najmä šumivé vína vyrobené klasickou šampanskou technológiou druhotného kvasenia vo fľašiach. Všetky vína sú vyrobené z hrozna dopestovaného v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti predovšetkým vo vlastných vinohradoch. Svoje produkty dodáva iba do vybraných vinoték a gastro zariadení. Okrem toho vinárstvo HACAJ zaoberá vínnou turistikou vo vyše 300 ročnom vinohradníckom dome v centre Pezinka.